Nie od dziś znane są pozytywne wartości jakie niesie ze sobą picie napojów mlecznych, a zwłaszcza kefiru. Setki lat temu mieszkańcy Kaukazu wykorzystywali je z powodzeniem. Przede wszystkim napój ten bardzo dobrze wpływa na trawienie, rozkłada on ciężkostrawną laktozę na cukry proste. Co więcej posiada aż siedem szczepów bakterii, dla porównania jogurt ma ich tylko cztery. Kefir wspomaga także wchłanianie wapnia i przeciwdziała jelitowym bakteriom gnilnym. Skutkiem picia tegoż przetworu mlecznego jest też powstanie kwasu foliowego.

Nie trzeba wyjaśniać jak ważny jest on dla zdrowia ludzkiego, pomaga on zwiększyć witalność, ulepszyć wygląd skóry, a co najważniejsze wspomaga prawidłowy rozwój płodu w trakcie ciąży i zapobiega wadom rozwojowym. Dlatego kobietom w stanie błogosławionym polecane jest zażywanie kwasu foliowego.

Kefir ma również wpływ na urodę. Dzięki niemu jesteśmy w stanie poprawić kondycję skóry oraz włosów, co więcej przeciwdziałać przedwczesnemu siwieniu oraz uciążliwemu dla wielu osób łupieżowi.

Kefir jako, że jest fermentowanym napojem mlecznym rzadziej wywołuje uczulenia. Zalicza się go do jednych z najlepiej gaszących pragnienie napojów podczas upalnych dni. Co więcej przyniesie on ze sobą poczucie orzeźwienia, pobudzi apetyt. Mówi się nawet, że obniża poziom cholesterolu i hamuje rozwój poszczególnych gruczołów nowotworowych.

Poleca się go wszystkim bez wyjątków osobom, gdyż napój ten niesie ze sobą bardzo wiele właściwości zarówno odżywczych, jak i leczniczych. Niektórzy wykorzystują go również na oparzenia słoneczne powstałe po za długim opalaniu się. Nakłada się wtedy grubą warstwę kefiru na bolący fragment skóry, szybko przyniesie on nam ukojenie. Kefir jest też świetnym sposobem na kaca.