Kefir znany jest ze swych pozytywnych właściwości na organizm oraz samopoczucie. Dlatego też ważne jest jak go można przyrządzić, aby cieszyć się jego smakiem bez końca. Przepisów jest bardzo wiele.

Kefir Ojca Grande

Należy kupić litr mleka oraz kefir sklepowy. Następnie zaś przez ponad pół godziny gotować mleko na małym gazie, a potem odstawić do ostudzenia. Następnie dodajemy szklankę kefiru i garnek kładziemy w ciemnym i chłodnym miejscu, a potem go zakrywamy. Kolejnego dnia kefir będzie już gotowy. Trzeba go potem włożyć do lodówki, aby się nie zepsuł.
Ważne jest by mleko było przechowywane w temperaturze pokojowej czyli ok. 18-20 stopni Celsjusza. Proporcja w jakiej mieszamy kefir z mlekiem to 3:1. Wtedy osiągniemy najlepszy efekt i najciekawszy smak.

Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów kefirów w zależności od zawartości tłuszczu czy smaku, jednakże najzdrowszy będzie zawsze ten przyrządzony w domu. Nie będzie on zawierał konserwantów ani żadnych sztucznych składników.  Co więcej wprowadzając go do swojej diety szybko przekonamy się do stosowania go na co dzień. Kefir doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw.

Świetnie sprawdzi się przy wszelakich koktajlach owocowych, ciastach, racuchach, plackach czy też chłodniku. Wszystko zależy od tego jakie dania preferujemy, warto zauważyć, że kefir może być stosowany do większości potraw jako zamiennik ciężkostrawnych dodatków.

Smacznego!